09 July 2011

Ketam masak lemak

 Ketam yg digunakan utk masak menu ni. Dah seminggu beli 


 Nenas manis yg digunakan. RM3.00 sebiji


 Masak lemak ketam utk hubby ngap...

Sy tak makan sgt seafood sejak dua menjak ni atas faktor kesihatan. Tapi disebabkan ada 2 ekor ketam ni kat rumah, I need to think of sth utk "habiskan" menda alah ni. So, fikir punyer fikir, takpe biar hubby makan. And paling best kalau ketam tu dimasak lemak. Dan sy suka letak nenas utk memaniskan menu ni. Jom siasat camner utk sediakannya.

Bahan2
  1. 2 ekor ketam
  2. 1 biji nenas (potong nipis cara memanjang)
  3. 1 biji kelapa diambil santannya 
  4. garam 
  5. 2-3 inci kunyit hidup (kurang sedap jika guna kunyit serbuk). Dah rasa perbezaan kedua2nya dlm masakan. So, sy rekemen guna kunyit hidup utk masak lemak
  6. 5 biji cili kecil (kalau nak pedas lagi tambahkan jer)
  7. 3 btg serai (lbh banyak pun bagus...aromanyer lbh memikat
Cara penyediaan 
  1. Dalam kuali, masukkan ketam. Biarkan air ketam tu kering (jgn biar sampai hangit ketam tu)
  2. Masukkan santan, cili, kunyit dan serai
  3. Masukkan ketam 
  4. Masukkan garam 
  5. Agak2 ketam dah hampir masak, masukkan nenas. Dah siap
Utk masak ketam ni, jgn dibiarkan ianya dimasak terlalu lama..seafood kurang enak kalau masak lama sgt. Hilang manisnyer. And satu lg TAK PERLU MASUKKAN ASAM GELUGOR. Nanti hilang kemanisan nenas tu pula.

No comments:

Post a Comment