Ketam yg digunakan utk masak menu ni. Dah seminggu beli
Nenas manis yg digunakan. RM3.00 sebiji
Masak lemak ketam utk hubby ngap...
Sy tak makan sgt seafood sejak dua menjak ni atas faktor kesihatan. Tapi disebabkan ada 2 ekor ketam ni kat rumah, I need to think of sth utk "habiskan" menda alah ni. So, fikir punyer fikir, takpe biar hubby makan. And paling best kalau ketam tu dimasak lemak. Dan sy suka letak nenas utk memaniskan menu ni. Jom siasat camner utk sediakannya.
Bahan2
Bahan2
- 2 ekor ketam
- 1 biji nenas (potong nipis cara memanjang)
- 1 biji kelapa diambil santannya
- garam
- 2-3 inci kunyit hidup (kurang sedap jika guna kunyit serbuk). Dah rasa perbezaan kedua2nya dlm masakan. So, sy rekemen guna kunyit hidup utk masak lemak
- 5 biji cili kecil (kalau nak pedas lagi tambahkan jer)
- 3 btg serai (lbh banyak pun bagus...aromanyer lbh memikat
- Dalam kuali, masukkan ketam. Biarkan air ketam tu kering (jgn biar sampai hangit ketam tu)
- Masukkan santan, cili, kunyit dan serai
- Masukkan ketam
- Masukkan garam
- Agak2 ketam dah hampir masak, masukkan nenas. Dah siap
No comments:
Post a Comment