24 November 2012

Mi Lidi Goreng

Mi goreng lidi 

Simple sekali hidangan hari minggu kali ini. Ringkas dan segera.. tetap menjadi pilihan jika malas nak membeli kuih-muih utk sarapan di kedai depan simpang rumah ni. Memang kami jarang beli sarapan. Kalau beli pun, kami akan bungkus nasi dagang atau roti canai utk dimakan dirumah. Kebanyakkan sarapan pagi saya sediakan dirumah - janji simple dan panas ketika dimakan. Baiklah, jom kita semak bahan2 yg diperlukan utk memasak sarapan ini. 

Bahan-bahan:-
  1. 1/2 paket mi lidi jenama Long Fong (harga pasaran RM1)
  2.  2 sdb cili kering yg digiling/ blend
  3. 2 biji telur 
  4. sedikit garam dan gula 
  5. bawang putih dan besar utk menumis  (tumbuk dulu- kasar-kasar pun ok)
  6. sedikit minyak untuk menggoreng 
Cara nak masak:
  1. Rebuskan mi lidi lbh kurang 10 minit. Jgn overcook nanti mi jadi sangat lembik dan tak sedap nak makan. 
  2. Toskan air rebusan dan letak ke tepi. 
  3. Panaskan minyak untuk menumis. 
  4. Masukkan bawang dan bila dah naik bau tumisan, masukkan cili kering yang digiling
  5. Masukkan pula telur (telur ni kita kena siapkan berasingan. Caranya pukul 2 biji telur dgn garfu. Tuang sedikit minyak dlm kuali. Bila dah panas minyak masukkan telur. Ambil spatula/ sudip dan kacau-kacau telur dalam kuali hingga brownish. Angkat dan ketepikan). 
  6. Gaulkan kesemua bahan ini sebelum tutup api. Mungkin perlukan kurang dari 10 min utk masakkan kesemua bahan2 ini.  

No comments:

Post a Comment