Perlukan bahan2 ini:
- 1 gelas air panas (jgn suam sgt)
- 1-2 sdb susu pekat (sy guna susu F &N utk teh tarik. Tapi mana2 susu pun boleh)
- 3/4 sdb nescafe (kalau nak pekat lg tambahkan susu pekat..adjust according to your taste)
- masukkan air panas ke dalam cawan
- letakkan nescafe dan susu
- kacau sehingga bahan2 bercampur
- sudah siap nescafenya, sekarang masa utk tarik
Cara tarik nescafe:
Dengan menggunakan 2 biji gelas, tuangkan sebahagian dari nescafe pada gelas yang berada di tangan kanan ke dalam gelas di tgn kiri- if you are lefthanded the process would be the reversed. Buat proses ini dalam 2 hingga 3 kali utk mencapai kondisi buih yang diingini. Jika dapat mencapai posisi jarak tuang atas daripada kepala sementara gelas nescafe berada di perut, sy pasti buihnya sgt cantik dan naik*. Utk langkah keselamatan tarik nescafe ni di sink dapur. Kalau tumpah, siram jer air pada sink tu tak perlu mengemop lantai.
* i hope i explain the procedure well
No comments:
Post a Comment