14 August 2011

Puding Karamel/ Puding gula hangus

All-time hubby's favourite pudding. Kat pasar malam I supposed it costs RM1.50 kalau tak silap kat bazar ramadhan ni. Ari tu buat tak jadi karamel dia. Buat kali ke-2, boleh tahan sikit. Resipi ni modify from My Resipi utk puding karamel.

Bahan2
  1. 400ml susu segar/susu cair
  2. 5 sudu besar gula halus
  3. 3 biji telur- pada suhu bilik
  4. 2 biji telur kuning-pada suhu bilik
  5. 2-3 titik esen vanila
Bahan2 buat karamel/ gula hangus:  
  1. 5 sudu besar gula
  2. 2 sudu besar air 
 Cara penyediaan:
  1. Sediakan karamel: Masukkan gula ke dalam periuk dengan 1 sudu besar air. Masak di atas api sederhana. Bila nampak sedikit perang, masukkan 1 sudu lagi air. Masaklah sehingga perang. Tuang ke dalam loyang. Ketepikan.
  2. Masukkan telur dan kuning telur ke dalam mangkuk. Sambil dikacau masukkan gula sedikit demi sedikit. Kacau dengan perlahan sehingga sebati. Jangan biarkan berbuih.
  3. Dalam periuk lain masukkan susu dan esen vanila. Panaskan sehingga 60 degree. Jangan sampai mendidih.
  4. Dengan susu yang masih panas lagi, masukkan sikit demi sedikit susu ke dalam telur tadi. Kacau sehingga sebati. Tuang ke dalam loyang yang ada karamel tadi.
  5. Tutupkan loyang dengan 2 lapis aluminium foil. Kukus dengan api sederhana selama 30 minit
  6. Atau boleh juga dibakar di dalam oven. Tapi perlulah diletakkkan air suam ke dalam dulang pembakar. Bakar selama 40-45 minit pada suhu 150 degree.
  7. Bila dah masak. Jangan buka aluminium foil. Biarkan 5 minit. Kemudian bolehlah dibuka.
  8. Bila sejuk bolehlah disimpan dalam peti ais 
~ Aritu tak letak alumunium foil, so permukaannya tak berapa cantik. Anyway, mmg jap sgt buat pudding ni...On time jer masa nak berbuka siap.

No comments:

Post a Comment