06 August 2011

sup tulang

Tulang ni beli kat pasaraya jer. Dulu2 ada jg pergi pekan sehari utk cari daging segar. Tapi dengan harganya yg mahal, I opt for buying the one in the supermarket. Perlukan 2 jam utk merebus sup tulang ni.

Bahan2: 
  1. 1 kg tulang
  2. 1 sup bunjut 
  3. daun sup 
  4. bawang merah dan bawang putih 
  5. sedikit lada hitam
  6. garam secukup rasa
  7. 2 bj kentang dibelah empat setiap satu
  8. minyak utk menumis
  9. 1-3 inci halia
Cara penyediaan
  1. rebus tulang didalam periuk besar
  2. setelah empuk, masukkan kentang 
  3. didalam kuali, letakkan minyak utk tumiskan bawang merah, bwg putih, halia serta lada hitam 
  4. masukkan bhn2 yg ditumis ini kedalam periuk 
  5. masukkan garam 
  6. tutup api dapur 
  7. utk dihidangkan, taburkan daun sup keatas sup tadi. kalau ada daun bawang pun OK juga utk dijadikan hiasan.

No comments:

Post a Comment