06 August 2011

karipap panas

Teringin sgt nak makan karipap panas bln puasa ni. Also, cik hubby requested.. So apa lagi tepung and majerin ada bolehla buat utk berbuka first week of ramadhan. Mmg tak pandai utk menggentel hujung karipap ni spt yg dijual digerai karipap panas kat tepi2 jalan... anyway, ianya sgt lembut. Hanya perlu gunakan majerin pelangi dibuat oleh FELDA.


Bahan-bahan utk kulit:
  1. 2 gelas tepung gandum 
  2. sedikit air
  3. 2-3 sdb majerin (majerin Pelangi)
 Bahan-bahan utk inti:
  1. 1/2 batang karot 
  2. 1 biji kentang
  3. sedikit bawang besar/ merah dan bawang putih
  4. 1/2 cawan minced meat (RAMLY)
  5. minyak utk menggoreng
  6. garam secukup rasa
Cara menyediakan kulit:
  1. gaulkan tepung bersama majerin
  2. selang-seli dgn tambahkan air
  3. uli adunan sehingga ianya tidak melekat dijari
  4. ambil sedikit adunan sebesar bola pingpong atau lbh kecil sedikit 
  5. gunakan gelas utk menggelek adunan 4
 Cara menyediakan inti:
  1. potong dadu semua sayur
  2. letak minyak dlm kuali 
  3. masukkan daging hancur (minced meat) 
  4. masukkan semua sayur
  5. masukkan garam
Cara nak masukkan inti pada kulit karipap:
  1. ambil lbh kurang 1 sudu besar inti 
  2. letakkan inti ditengah2 kulit karipap
  3. temukan hujung karipap untuk menutup inti yg telah dimasukkan td
  4. buat "curling" dengan gunakan jari... I tak pandai nak buat ..so runpanyer mmg hodoh ;-). Anway, utk sendiri2 makan boleh la... tak lps ler kalau nak hidang pd sahabat handai/ tetamu..

No comments:

Post a Comment