Bahan-bahan utk kulit:
- 2 gelas tepung gandum
- sedikit air
- 2-3 sdb majerin (majerin Pelangi)
- 1/2 batang karot
- 1 biji kentang
- sedikit bawang besar/ merah dan bawang putih
- 1/2 cawan minced meat (RAMLY)
- minyak utk menggoreng
- garam secukup rasa
- gaulkan tepung bersama majerin
- selang-seli dgn tambahkan air
- uli adunan sehingga ianya tidak melekat dijari
- ambil sedikit adunan sebesar bola pingpong atau lbh kecil sedikit
- gunakan gelas utk menggelek adunan 4
- potong dadu semua sayur
- letak minyak dlm kuali
- masukkan daging hancur (minced meat)
- masukkan semua sayur
- masukkan garam
- ambil lbh kurang 1 sudu besar inti
- letakkan inti ditengah2 kulit karipap
- temukan hujung karipap untuk menutup inti yg telah dimasukkan td
- buat "curling" dengan gunakan jari... I tak pandai nak buat ..so runpanyer mmg hodoh ;-). Anway, utk sendiri2 makan boleh la... tak lps ler kalau nak hidang pd sahabat handai/ tetamu..
No comments:
Post a Comment