the pudding (for garnishing purposes you may add cocktail fruits, red and green cherries and prunes)
not so nice pic of the pudding
I call this puding ala-ala raja since I was not able to make the urat mas. I did try but it turned out to be something that I won't dare to eat although eggs and sugar are used for the ingredients. Anyway, here's my version of the pudding. Adapted from few online recipes for this dessert.
Bahan-bahan yang diperlukan:
- 2 tin susu cair yang dicampur dgn sedikit air (kalau tak nak masak susu cair ni, gunakan shj. air yg dah dimasak)
- 2 sudu besar tepung kastard yang dibancuh dengan sedikit air utk pekatkan susu
- 1/2 sudu teh garam
- 5 sudu besar gula
- sesikat pisang lemak manis yang kulitnya baru sedikit kuning dibuang kulit dan digoreng dengan minyak sehingga kekuning-kuningan lalu ditoskan.
- 1/2 paket prune
- 1 paket gajus
- cheerry merah dan hijau
- 1 tin cocktail
- Susu cair bersama gula dikacau di atas api perlahan sehingga sedikit mendidih lalu dicampur dengan tepung kastard yang sudah dibancuh.
- Di dalam mangkuk, atur pisang lemak manis yang telah digoreng tadi lalu dituangkan susu cair/ kuah.
- Taburkan biji gajus masin, cherries, prune ke atas puding
- Campur buah2an cocktail.
- Sedia utk dihidangkan. Lbh elok kalau kuah tadi disimpan dalam peti sbb sedap makan sejuk2 gitu!
No comments:
Post a Comment