14 August 2011

puding ala-ala raja

 the pudding (for garnishing purposes you may add cocktail fruits, red and green cherries and prunes)

not so nice pic of the pudding 

I call this puding ala-ala raja since I was not able to make the urat mas. I did try but it turned out to be something that I won't dare to eat although eggs and sugar are used for the ingredients. Anyway, here's my version of the pudding. Adapted from few online recipes for this dessert.  

Bahan-bahan yang diperlukan:
  1. 2 tin susu cair yang dicampur dgn sedikit air (kalau tak nak masak susu cair ni, gunakan shj. air yg dah dimasak)
  2. 2 sudu besar tepung kastard yang dibancuh dengan sedikit air utk pekatkan susu
  3. 1/2 sudu teh garam
  4. 5 sudu besar gula
  5. sesikat pisang lemak manis yang kulitnya baru sedikit kuning dibuang kulit dan digoreng dengan minyak sehingga kekuning-kuningan lalu ditoskan.
  6. 1/2 paket prune
  7. 1 paket gajus 
  8. cheerry merah dan hijau 
  9. 1 tin cocktail 
Cara penyediaan:
  1. Susu cair bersama gula  dikacau di atas api perlahan sehingga sedikit mendidih lalu dicampur dengan tepung kastard yang sudah dibancuh.
  2. Di dalam mangkuk, atur pisang lemak manis yang telah digoreng tadi lalu dituangkan susu cair/ kuah. 
  3. Taburkan biji gajus masin, cherries, prune ke atas puding 
  4. Campur buah2an cocktail. 
  5. Sedia utk dihidangkan. Lbh elok kalau kuah tadi disimpan dalam peti sbb sedap makan sejuk2 gitu!

No comments:

Post a Comment