Buat aidil fitri tahun ni..
rendang ni tak pedas elok utk bdk2 mkn pagi raya
Bahan-bahan
- 1 ekor ayam-dipotong dlm 12 bahagian kecil2
- 10 ulas bawang merah *
- 4 ulas bawang putih *
- 5 biji cili *
- 1 inci halia *
- 2-3 sdb cili giling/ cili boh
- 1 inci lengkuas *
- 1/2 inci kunyit hidup *
- 2 batang serai dititik (nak lebih lbh pun xpe)
- 2 helai daun kunyit dihiris halus (kalu ada...utk aromanya)
- 4 cawan santan pekat
- sedikit garam
- minyak utk menumis
Cara memasak:
- Panaskan kuali
- Letakkan sedikit minyak utk menumis
- Masukkan bahan2 yg * kedalam minyak yg telah panas
- Biarkan naik baunya
- Masukkan ayam
- Masukkan santan + garam (masak hingga mendidih).
- Kemudian campurkan daun kunyit garam.
- Masak ayam hingga empuk
Footnote:
Biarkan ada kuah sedikit sbb nnt nak hangat/panaskan. Ini perlu sbb bila dah 2-3 kali reheat nnt rendang ni akan jd terlalu kering. Sy tak berapa gemar kalu rendang yg camtu
No comments:
Post a Comment