13 November 2011

Sohon masak air campur telur

 sohon yg digunakan 


sohon yg dihidangkan 

Masak lauk ni sgt senang. Apa yg diperlukan adalah sohon (ikut suka byk mana nk letak). Sy guna stgh plastik. Rendamkan dahulu sohon tu. Sementara tu bole potong sayur2. Cthnya karot, cauliflower, dan pelbagai sayur lain, n last skali gunakan lada (kalu suka utk warnanya). Dah siap bhn ni dipotong, mayangkan bawang besar n bawang putih. Ambil kuali, masukkan sedikit minyak utk menumis. Apabila minyak dah panas, masukkan masukkan bawang besar n bawang putih tu td. Dah naik aromanya, letakkan segelas atau 2-3 gelas air. Biarkan ia sedikit menggelegak barulah letakkan sayur2 tu semua. Matikan api, kemudian baru ltk garam. p/s: Ada org suka ltk gula tetapi sy mmg tak suka...ntah, tak bole pergi ler..




No comments:

Post a Comment