24 June 2011

Sambal Kuinin







Entry ni nak segera dipublish since sambal ni dah lama dah dibuat. Sambal kuinin is another condiment that is made that can be eaten with rice. Skrg kan musim buah mempelam.. so beli kat pasar malam itu hari utk dijadikan side dish (not sure whether the term is correct or otherwise). Anyway, since hubby takleh makan nasi tanpa sambal, so kena sediakan jugakler. Sambal ni paling senang nak buat since kita perlukan hanya:

  1. Kuinin sebiji saja dah cukup
  2. Cili kecil dalam 3 biji. Kalu nak pedas tambahkan saja. Make sure kuantiti kuinin juga ditambahkan, yek?
  3. Gula and garam secukup rasa
  4. Belacan dalam seinci dua (hubby's favourite)
Cara nak buat:

  1. Racik2kan kuinin halus2. Up to u nak racik camner...
  2. Ambil lesung, tumbuk cili, garam, gula n belacan
  3. Masukkan semula kuinin yg telah diracikkan tadi
  4. Ambil sudu utk gaulkan bahan2 i), dan ii) bersama dengan iii)
  5. Dah siap dan dijamukan kepada yg tersayang

 

No comments:

Post a Comment