- 1/2 ekor daging ayam
- 7-8 btg bendi
- 2 biji tomato
- 1 terung bulat (ikut suka ler kalu tak nak tak yah)
- 1 biji kentang dibelah empat
- 1 tumeric peel/ asam gelugor
- salt
- santan 2 cawan (tak pekat sgt)
- minyak utk menggoreng
- 2 sdb cili giling (cili blend) atau
- rempah tiga beradik
- 1 inci kayu manis
- 1 biji cili besar
- 2 biji bawang putih
- 1/2 cawan air (utk empukkan daging n kentang)
- 2 sdb kari powder
Cara masak
- Panaskan minyak
- masukkan cili besar dan bwg putih yg telah ditumbuk
- biarkan seketika utk naik bau bwg putih and bawang besar
- masukkan rempah 3 beradik
- masukkan rempah kari
- masukkan air (jgn banyak sgt just enough to make the potatoes and daging ayam to be tender)
- letakkan daging n kentang
- Biarkan seketika utk ayam dan kentang empuk
- letakkan santan
- cepat2 taruk sayur. jgn masak sayur terlalu lama. Masukkan terung dl dan last tomato and bendi. Ini utk pastikan sayur2 ni ranggup. Pas2 tu tutup ler api
- Wokey...dah siap utk dihidangkan
No comments:
Post a Comment