24 June 2011

nasi arab, kuah dal dan ayam tandoori

Dalam entry ni ada 3 masakan yg dibuat. Since amik gambar skaligus, makanyer kena tulis 3 resepi kat sini. Sebenarnyer teringin nak buat ayam tandoori je cerita asal. Lepas tu berkembang kepada nak buat kuah utk dimakan dgn ayam. Tapi bila ada kuah mesti kena cari nasi pulakkan? Sebab tu ler cari resepi masak nasi arab plak. Jom tgk pe yg kena ada utk buat ayam tandoori dl, ok?


Ayam tandoori
Bahan yg diperlukan utk bakar ayam tandoori:
  1. rempah segera ayam tandoori (jenis magee atau sbgnya). I planned to make the ingredients on my own. Since there are too many things to buy, I resort to sth which is much easier i.e. prepackage tandoori paste). It's a bumiputera's product made from Kelantan.
Cara masak:
  1. ada 2 plastik dlm pes segera yg dibeli ni. Ianya adalah campuran tumeric, bwg besar n bwg kecil and few other things (I tak buka pun dia punyer plastik. Cuma baca instruction kat luar. Instruction tu kata perapkan ayam, I thought biasa ler, I made my own bancuhan utk perapkan ayam tu) gunakan bancuhan dlm plastik ni. Perap selama 40 mins 
  2. Masak sekejap dlm 20 mins utk 'mesrakan' bahan tadi dalam oven (suhu 170)
  3. Keluarkan balik semula and lumurkan pula bancuhan dalam pek kedua. This is the actual tandoori paste (mixture of onions, lengkuas n some other things)
  4. Roast for another 30 minutes before turning off the oven

Kuah Dal

Bhn2:

Bahan hiris:
  1. 2 ulas bawang putih
  2. 1/2 biji bawang merah
  3. 1 cm halia

Bahan tumbuk:
  1. 2 ulas bawang putih
  2. 1/2 biji bawang merah
  3. 1 cm halia
  4. 1 kulit kayu manis
  5. 5 biji buah pelaga
  6. 5 biji bunga cengkih
  7. minyak secukupnya
  8. 2 sudu besar rempah kari daging
  9. 1 1/2 sudu kecil serbuk jintan manis
  10. 1 sudu kecil serbuk jintan putih
  11. air asam jawa secukup rasa
  12. 1/2 cawan kacang dhal (direndam seketika)
  13. sayur2an eg: ubi kentang, bendi, terung, tomato (these r my fav.You may substitue with other vege.)
  14. santan
  15. garam secukup rasa
Cara masak:
  1. Hiris semua bahan hiris dan ketepikan. Sediakan rempah2 seperti di atas. Potong sayur
  2. Gaulkan rempah kari daging, serbuk jintan manis dan serbuk jintan putih di dalam sebiji mangkuk dan tambah sedikit air (utk buat paste dia)
  3. Panaskan minyak di dalam periuk.
  4. Masukkan bahan hiris dan tumis.
  5. Masukkan kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga cengkih. Tumis hingga naik bau dan kekuningan.
  6. Masukkan rempah kari daging kemudian santan n last air asam jawa
  7. Setelah sedikit menggelegak (make sure santan jgn pecah minyak nnt tak menarik rupanyer) masukkan kesemua sayur2. Begin with delicate ones first (ubi kentang, terung, bendi n finally tomato)
  8. Tutupkan api 

Nasi Arab  

Berkenaan dgn nasi ayam ni, tak ikut sgt resepi sebenarnya. Pakai main campak jer bhn2 yg ada. Basically you'll need:

  1.  I cawan beras biasa. Toskan n put aside (actual recipe beras basmathi)
  2. 2 sdb jintan manis
  3. 3 sdb mentega/ marjerin utk menumis (original recipe uses minyak sapi)
  4. rempah 3 beradik
  5. 1/2 tin kecil kacang pes
  6. 2-3 sdb kismis
  7. 3 sudu serbuk ketumbar
  8. minyak untuk menumis
  9. 1 ulas bwg besar (ditumbuk)
  10. 3 ulas bwg putih (ditumbuk)
  11. 1 1/2 cawan air (gunakan cawan yg anda gunakan utk sukat beras). Precautios measure to ensure nasi tak antah 
Aturan memasak:
  1. Dalam rice cooker, letakkan mentega
  2. Masukkan rempah 3 beradik, bwg putih n bwg besar  
  3. Masukkan beras
  4. Gaulkan sedikit
  5. Masukkan air
  6. Tutup  rice cooker
  7. Taburkan kacang peas dan kismis utk hiasan
There you have it. I am not a cook but I supposed the dishes I made that night was "eatable". The kids liked the nasi and my hubby preferred ayam tandoori. Since the kuah dalca contained vegetable- that would be my favourite. Dah nak masuk maghrib bila siapkan menulis entry ni. Td pg tulis sikit pastu sambung. Ada kenduri kawin ari ni. so, kerja berperingkat2. Anyway, enjoy trying n cooking the recipes.

No comments:

Post a Comment