Bahan-bahan:-
- 1 paket petai
- 2-3 sdb cili giling/ cili yg telah di'blend'
- Bawang besar dan bawang putih yg telah di'blend' atau tumbuk. Saya tumbuk jer
- 1 keping asam jawa/keping
- Minyak utk menggoreng
- 1/2 gram hingga 1 kilo udang sederhana besar. Saya gunakan gunting untuk guntingkan kulit udang. Kemudian saya ambil pisau utk keluarkan najis yg berwarna hitam dibelakang udang tu. Rational? Nanti boleh ratah kulit udang tu. Sedap. Dah siap buat perkara2 ni. Basuh udang n ketepikan
- Didalam kuali, masukkan minyak utk menggoreng
- Setelah minyak panas, masukkan bahan-bahan tumis iaitu bawang besar dan bawang putih. Bila dah naik bau masukkan pula cili giling
- Masukkan petai. Kacau petai bagi dia 'mesra' dgn bahan2 tumis. Biarkan petai empuk sedikit sblm masukkan udang
- Sekarang masukkan udang. Tak perlu masak terlalu lama. Kacau rata
- Masukkan asam keping/jawa
- Padamkan api
No comments:
Post a Comment