18 September 2012

Bayam Masak Air


Lauk paling simple ....

Lauk sayur bayam mmg elok utk kesihatan sbb "bayam membina Salur Darah yang Lebih Baik. Satu hidangan bayam (anggaran satu cawan) mampu membekalkan 40% dari keperluan zat besi harian. Keperluan zat besi amat penting dalam membina sel darah merah yang membantu membekalkan oksigen ke seluruh tubuh" - dipetik dari http://smkbt.com/v1/node/556. Lauk ni pun sgt senang disediakan. Bahan2 yg diperlukan juga mmg sentiasa ada kat dapur, saya pasti didalam mana-mana rumah/ dapur. 

Bahan-bahan:
  • Seikat bayam 
  • Segenggam ikan bilis yang dah dibuang isi perut
  • 1 inci halia atau 1 btg serai
  • 1 biji lada besar yang dimayang 
  • Sedikit air
  • Garam Secukup rasa 
Cara Penyediaan: 
  • Didalam periuk, letakkan air 
  • Kemudian masukkan semua bahan (ikan bilis, serai/halia, lada besar, bayam) 
  • Biarkan air menggelegak sedikit barulah dimatikan api
Selamat mencuba. Lauk ni kalau ratah jer pun tak per. Saya suka since dalam keadaan mengandung anak ke-empat ni mmg baik utk tambah darah.

No comments:

Post a Comment