18 September 2012

Roti telur

Roti telur yg ditebuk tgh bole dimakan bersama ngan sausage

Cara nak menyediakan roti telur ni tak susah. Cuma perlu tebuk lubang pada tgh2 roti kemudian masukkan telur. Bila dah masak atau garing sikit angkat..Bila nak makan tabur ngan lada sulah sikit. Dah siap utk sarapan serba ringkas. Saya rasa anak dara pun boleh masak roti telur yg sgt simple ni.  Saya dah lama post posting ni cuma tak type bahan2 nyer. Cuaca hari ni lembap sikit. Sesuai benar kalau makan roti telur ni dgn air kope...nyum, nyum..

Bahan-bahan:
  1. 2-3 keping roti 
  2. 2-3 biji telur. Grade apa2 pun tak kisah. Pecahkan sebiji dan masukkan dalam cawan. Nanti tuangkan shj telur tu.
  3. Sedikit lada sulah 
  4. Sedikit minyak utk menggoreng
 Cara Penyediaan:
  1. Sebelum mula utk masak, tebukkan roti ditengah-tengah dgn menggunakan penutup minuman. Tak kisahla besar/ kecil ke. Asalkan dapat lubangkan ditengah roti tu 
  2. Didalam kuali, masukkan minyak 
  3. Setelah minyak dah panas, masukkan roti. 
  4. Seterusnya masukkan telur yg telah dipecahkan tu
  5. Taburkan lada sulah atas telur 
  6. Dah garing sedikit, barulah matikan api dapur 
Senang bukan? Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment