17 May 2011

Only for Haziq's request.. homemade 'basic' pizza

I used pots' covers to lay the dough. The pizzas that were covered  with tomato sauce

The pizzas before putting them in the oven

I made 5 pizzas from the dough (with medium and small covers' pots) 


 I used cheddar cheese in which I spread it on top of the pizzas


My younger son's finger pinching the pizza

Resepi ni amik kat chef Hanileza punyer blog. Tapi dah modify here and there. 80% drp cara memasak ikut step-by-step daripada resepi yg terdapat dalam kotak serbuk mauripan (ada kat mana2 supermarket/ kedai runcit). Tak payah guna tepung berprotein tinggi utk nak buat pizza. Mana nak cari bahan tu kat bandar kecil?

Bahan untuk Pizza
  1. 500 tepung gandum
  2. 1 paket yeast mauripan gaul rata (equals to 11gm)
  3. 2 s/b gula
  4. 1 s/k garam
  5. 3 s/b majerin (I added 3 tbsp of shortening)
  6. 1 cawan air suam
Cara:
  1.  Gaul rata semua bahan sehingga betul2 lembut.
  2. Tudungkan adunan dgn kain lembab sehingga adunan naik 2 x ganda.
  3. Tumbukkan adunan (untuk mengilangkan angin) dan bahagikan adunan kpd beberapa ketulan.
  4. Bulatkan adunan dan leperkan mengikut besar yang dikehendakki.
  5. Biarkan adunan naik sedikit (lebih kurang 15 minit) dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan 180 C selama 10 minit.
  6.  Keluarkan dan taburkan bahan yang disediakan...ikut pilihan yang disukai.
  7. Bakar lagi sehingga nampak keju cheddar cair.

Ingredients for Pizzas topping

  1. 250 gm daging kisar Ramly
  2. 1 bawang besar
  3. 2 ulas bawang putih
  4. 2 biji capsicum sederhana besar
  5. 2 biji tomato
  6. 3/4 parutan cheddar cheese (refer photo above)
  7. 3 s/b cili sos
  8. 1 cawan tomato sos
  9. 1 kiub daging
  10. 1 batang karot (potong dadu)

Cara letakkan atau buat topping:
  1. Potong dadu semua bahan.
  2. Tumis bawang besar dan bawang putih hingga layu.
  3. Masukkan daging kisar capsicum, tomato, kiub daging, karot
  4. Setelah bahan masak lbh kurang 10 minit, toskan airnya.
  5. Ratakan inti atas doh yang sudah di sapukan tomato sos.
  6. Taburkan keju yang telah diparut atau dipotong kecil-kecil atas bahan-bahan no. 5.
  7. Bakar hingga masak dalam suhu 180'C
  8. Taburkan lebihan keju dan bakar sekejap hingga keju cair
  9. Hidangkan.

No comments:

Post a Comment