06 May 2011

Kerabu mangga

Kerabu mangga ni baru jer buat utk mkn tengahari tadi. Mempelam beli di pasar malam pada minggu lepas. Smlm dah buat sambal belacan dgn mempelam tu. So ari ni utk side dish menu, maka buatlah mango salad ni. Senang saja nak sediakan. Cuma perlukan:
  1. 2 biji mempelam (apa2 mempelam pun takpe.) But i use mempelam apple.
  2. 3-6 btg serai
  3. gula dan garam secukup rasa
  4. 4 biji lada merah and hijau -hiris halus
  5. 6 biji lada kecil-  hiris halus
  6. Segenggam udang kering yang direbus sekejap. Toskan airnya.
  7. 1 hingga 2 biji bawang besar
Racik atau potong halus-halus mempelam tadi. Kemudian potong juga serai halus-halis. Campurkan lada kecil dan besar yang telah dipotong halus. Kemudian campurkan bawang. Tambahkan garam dan gula. Last sekali, tambahkan serai. Gaulkan kesemua bahan sehingga sebati dan hidangkan. My hubby tak suka serai, so dia amik kerabu ni dan buat menu sendiri dengan menambahkan air dan belacan sedikit. Tak tau ler apa rasanyer tapi dia makan habis menu yg diciptanya sendiri tu. Selamat mencubav vv

No comments:

Post a Comment