10 June 2012

Masak Lemak Sotong (Squid) Kacang Buncis

Bahan-Bahan :

  1. 500 gm sotong dibasuh dan toskan. 
  2. 7 biji cili api  atau cili kecil ditumbuk
  3. 1 biji kunyit hidup ditumbuk
  4. santan kelapa (RM2.00 yg siap dipek dikedai)
  5. 3 batang serai
  6. Kacang buncis (mungkin berbelas-belas batang saya letak)
 Cara Menyediakannya :-
  1. Panaskan periuk. 
  2. Letakkan sotong, kunyit dan lada yang telah ditumbuk. Serai diketuk sedikit dan masukkan sekali dalam periuk tu. Gaulkan atau 'mesrakan' bahan2 ini. Perhatikan air sotong akan keluar buat seketika. TUNGGU sampai air ni kering. Kemudian barulah ....
  3. ... masukkan santan kelapa dan seterusnya kacang buncis. Jangan biarkan kacang buncis dimasak terlalu lama. Nanti tak rapuh pula kacang tu. 
  4. Ketepikan dan dah siap untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment