Bahan-bahan:
- 200-300 gram mi hoon, rendam hingga lembut n toskan
- 1 genggam taugeh
- 1 genggam ikan bilis (utk perasa..try ni n tgk rasa camner. My mom's colleague kind of secret ingredient utk buat mee hoon sedap. I've tried n it was prooven).
- 2 biji telur
- 2 camca besar sos cili
- 1 camca besar tomato cili
- 1 camca besar cili kisar
- 3 biji bawang kecil (tumbuk)
- 1-2 sdb cili kisar
- Garam secukup rasa
Prosedur Memasak
- Panaskan minyak dalam kuali
- Tumiskan bawang - masuk cili kisar (biarkan garing seketika)
- Masukkan sos cili n tomato.
- Letakkan sedikit air.
- Tambahkan garam.
- Masukkan mee hoon. Biarkan seketika utk buatkan mee tu lembut.
- Tutup api n lepas tu tambahkan taugeh
Bahan2:
- 2 biji telur (any grade can do) - dipukul
- 1sdb minyak masak
- garam secukup rasa
- Panaskan minyak dalam kuali
- Tuangkan telur kedalam kuali sedikit-sedikit hingga meliputi kawasan kuali kesemuanya (biarkan ianya benar2 nipis). This means kita kena pegang kuali tu ngan tuala n pusing2 dia supaya sekata masaknya.
- Tutup api dan biarkan ianya sejuk
- Lepas tu gulungkan sahaja
- Gunakan pisau tajam untuk memotongnya atas chopping board
No comments:
Post a Comment