Resepi dari Kak Chik (my sister in-law)
Hari ini hari Rabu, 24 Oktober.. di Pahang semua daerah bercuti sbb hari keputeraan baginda sultan. Dan esok pun saya cuti (minta annual leave) sbb lusa dah hari raya korban. So, minggu ni kerja cuma 2 hari shj. Bercerita mengenai resepi ni, sebenarnya masakan ni telah saya masak lama dulu. Cuma saya tak terletak diblog ni. Lupa nak buat dan kekadang dihambat oleh kesibukan menyebabkan gambar atau resepi ni tak tersiar diblog. Anyway, disini saya type resepinyer.
Bahan-bahan:-
- 1 kg kerang
- 2 sdb rempah kari (daging/ayam/ikan)
- garam secukup rasa
- 1 btg serai (diketuk sedikit)
- 1 labu bawang besar (ditumbuk/ mayang)
- 3 biji bawang putih (ditumbuk/ mayang)
- 3-5 sdb cili giling
- Minyak untuk menggoreng(sedikit shj)
Cara memasak:-
- Didalam kuali, panaskan minyak
- Bila minyak dah panas, letakkan bwang besar dan bawang putih yang telah ditumbuk/mayang
- Masukkan cili giling
- Bila dah naik bau masukkan serbuk kari
- Masukkan kerang
- Masukkan serai
- Masak kerang utk 10-15 min. (tak perlu lama since seafood tak sedap kalau overcook/lama sgt masak
- Letakkan garam dan gaul rata. Rasakan masinnya kemudian bolehlah padamkan api.
Selamat mencuba dan jika anda suka resepi ni boleh sebarkan pada rakan2. Semoga bermanfaat utk semua.
No comments:
Post a Comment